Ablakok

 
 A manapság gyártott ablakok egyrétegű, hőszigetelő üvegezésű, fa ablakok esetén gyári végleges felületkezeléssel ellátott kész termékek. Méretben és kivitelben igen változatosak lehetnek, leszámítva az építőanyag áruházakban kapható széria méreteket, az ablakgyártók a mindenkori igénynek megfelelő méreteket és nyitásmódokat gyártják. Korlátot csak a szárnyak teherbírása szab, illetve néhány előnytelen geometriai forma.
 
A szokásos formai megoldások nyitásmódokkal:
 
 • Bukó-nyíló ablakok egy és kétszárnyú kivitelben
 • Nyíló ablakok egy és kétszárnyú kivitelben
 • Bukó ablakok kilinccsel vagy távnyitóval szerelve
 • Fix üvegezésű, nem nyitható szerkezetek
 • Íves (köríves, szegmensíves, kosáríves) ablakok egy és kétszárnyú kivitelben
 • Alakos szerkezetek (háromszög, trapéz, egyéb sokszög alakú )
 • Kör ablakok (Fix üvegezésű, tokosztós bukó, vagy billenő szárnyakkal)
 • Tokosztós szerkezetek, vízszintes, vagy függőleges tok osztókkal
 • Billenő ablakok
 • Toló, vagy bukó-toló ablakok
 • Kifelé nyíló és kifelé felnyíló ablakok

         

 
A tervezés során a fentiek közül választhatunk, az igényeket és a homlokzat megjelenését figyelembe véve. A kiviteli tervek része az ablakok és ajtók kiírása, amely már akár az árajánlat bekéréséhez is elegendő lehet.
A jelenleg legnagyobb arányban gyártott ablak bukó-nyíló nyitásmódú, egy, vagy kétszárnyú,  u.n. középen felnyíló kivitelben. Ezzel a kivitellel tudunk kényelmesen szellőztetni bukott állapotban, zárt állapotban pedig megfelelő légzárás, vízzárást, hanggátlást  és betörésgátlást érhetünk el. Méretben ezek ablak, de akár balkonajtó méretűek is lehetnek, mindkettő alapvetően hasonló szerkezet. A nyíló szerkezetek nyitásirány jobbos, vagy balos lehet, a belső tér elhelyezkedése miatt fontos ezt az alaprajzon végignézve eldönteni. Jobbos az ablak, ha a belső/kilincs felőli oldalon állva a pántok a jobb oldalon vannak.
A nyíló ablakok ott célszerűek, ahol nem igény a szellőztetés bukott állapotban, ezek elsősorban a tisztítás miatt  nyithatók. Ha egy osztályterem egyik fala végig ablakokkal készül, néhány bukó-nyíló szárny elegendő lehet a szellőztetéshez, a többi akár nyíló is maradhat.
Bukó ablak azokban a helyiségekben szokásos, ahol nem a kitekintés és a bevilágító felület mérete a fontos, csak egy szellőztetési lehetőség, pl. mellékhelyiségek, öltözők, tornacsarnok, stb.  Ha a bukó ablak magasan helyezkedik el, célszerű kézi, vagy motoros távnyitóval működtetni, így  pl. lentről kényelmesen tudjuk buktatni a magasan lévő ablakszárnyat.
Fix üvegezésű szerkezetek nagy méretű üvegfalak kialakításakor kerülnek előtérbe, amikor nem cél a szárnyak nyitása, buktatása, csak üvegmezőket építek be, vagy építek egymással össze.
A különböző íves ablakokkal a homlokzati megjelenést tehetjük stílusossá, sok íves szerkezet kerül a felújítások során a történeti épületek homlokzatába. Nagy gyakorlatot és esztétikai érzéket kíván az íves szerkezetek alkalmazása, azokat ízlés és cél nélkül betervezve, vagy kombinálva más formákkal ízléstelen homlokzati megjelenést eredményezhet.
Az alakos szerkezetek, hasonlóan az íveshez, egyedi stílust eredményezhetnek. A gyárthatóság itt már gyakran gátja a megvalósításnak, érdemes előzetesen egyeztetni az ablakgyártóval, aki szakvéleményt ad, hogy a tervezett geometrie és nyitásmód egyáltalán gyártható-e.
Kör ablakok sokszor csak fix üvegezések, ha ezeket nyílóra szeretnénk gyártatni, érdemes a vízszintes tokosztós bukó, vagy a billenő kivitelt választani.  Egyszárnyú nyíló, bukó, vagy forgó kivitel nem javasolható.
A különböző tokosztókkal tehetjük  a megjelenést változatossá, ill. gyakran  túl nagy tok belméretek esetén szükséges tok osztót beépíteni. Jó példa erre a nagy magasságú balkonajtó felül bukó, alul bukó nyíló-szárnnyal, vízszintes tok osztóval.
A billenő ablakok bonyolult gyártása miatt drágábbak mint  a hasonló méretű bukó-nyíló szárny, manapság eléggé ritka, hogy ilyet gyártanának. Néhány esetben kényelmes lehet ez a nyitásmód, pl. egy konyhapult mögötti ablak billenő nyitásmóddal könnyebben kezelhető és szabadon marad a belső könyöklő, mert az ablak alsó része kifelé nyílik és a kilincs alul van.
Toló és bukó-toló szerkezet ablak méretben is gyárthatók, bár hazánkban ez nem szokásos, de vannak országok ahol sok készül egyszerű toló ablakból.
Kifelé nyíló és kifelé felnyíló ablak ugyancsak nem hazánkban szokásos szerkezet, hagyományosan a skandináv és angolszász országokban szokásos megoldás.
 
 
 
 
 
 
 
KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu