A kültéri homlokzati nyílászárók önmagukban teljesítik az épületfizikai elvárásokat, azonban sok esetben egy jól kiválasztott és kivitelezett árnyékoló szerkezettel további tulajdonság javulásokat, előnyöket érhetünk el. Árnyékoló szerkezetet a következő célokból alkalmazunk:
 • Betekintés elleni védelem
 • Hőterhelés, napsugárzás elleni védekezés
 • Ablakok betörésgátlásának növelése
 • Ablakok hanggátlásának növelése
 • Esztétikai igények kielégítése, a homlokzat rusztikus megjelenésének kialakítása
Az egyes árnyékoló típusok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, így azok kiválasztásával tudjuk az igényeket helyesen kielégíteni. A szokásos árnyékoló típusok:
 • Belső függönyök , szalagfüggönyök
 • Belső vászonrollók
 • Belső fém zsaluziák ( Reluxa)
 • Külső fém zsaluziák
 • Külső karos napellenzők
 • Külső vászon árnyékoló rollók
 • Redőnyök
 • Zsalutáblák
 
Általánosságban az elmondható, hogy valamennyi belső árnyékoló típus csak betekintés ellen nyújt védelmet, sőt a belső tér hőterhelését még növelheti is. A külső karos és vászon árnyékolók valamint a külső fém zsaluzia k a nem kívánt hőterhelés ellen kiválóan véd, utóbbi lamellái állíthatók is leengedett állapotban, a kitekintést lehetővé téve, vagy teljesen eltakarva.
A leggyakrabban alkalmazott árnyékolók jelenleg a redőnyök, amelyek kiválóan védenek a betekintés, a hő és nap terhelés ellen és fém lamellás típusai növelik az ablakok hanggátlását és betörés elleni védelmét is. A redőnyök felszerelhetők az ablak tok fölé, vagy elé, a redőnyszekrény lehet látszó, vagy u.n. vakolt, rejtett, amely a homlokzati képet nem befolyásolja. Célszerű már a tervezéskor előrelátóan eldönteni és méretben figyelembe venni milyen redőnyszekrényt választunk, még akkor is, ha a redőnypáncél esetleg csak később kerül behelyezésre. A beépített ablakra utólag felszerelt redőnyszekrény látszó, ha nincs hely kialakítva a szekrény elhelyezéséhez, az utólag felszerelve belóghat a tok belméretbe.
A zsalutábla régebben csak fából készült szerkezet volt, manapság műanyag és alumínium zsalutáblák is gyárthatók. A zsalutábla egyedi rusztikus stílust nyújt a homlokzaton, azzal együtt, hogy véd a betekintés, a túlzott napterhelés ellen is és növeli a betörésekkel szembeni ellenállást is. Változatos kialakítás, esztétikai megjelenés rendelhető, mozgatható lamellás típusaival a kitekintést is lehetővé tehetjük. Mediterrán országokban szinte általános az alkalmazásuk, elsősorban a napsugárzás elleni védelem céljából.
Sokan a belső terek túlzott nyári felmelegedését klímaberendezés beépítésével oldják meg, sokszor utólag beszereltetve, azonban ez jelentős energiafelhasználást okoz. Egy jól megválasztott külső árnyékoló alkalmazásával a legtöbb esetben hatásosan védekezhetünk a túlzott nyári felmelegedés ellen, így ha nem is teljesen nélkülözhető a klíma alkalmazása, de évente legfeljebb 2-3 hétig lesz rá szükség és csak az erősen benapozott déli fekvésű homlokzaton.
 
Kültéri textil árnyékoló
 
Kültéri textil árnyékoló
 
 
Ablaktok fölé szerelt vakolható hőszigetelt redőnyszekrény
 
Ablaktok fölé szerelt vakolható hőszigetelt redőnyszekrény
 
 
Ablaktok elé tokmagasításra szerelt vakolható redőnyszekrény
 
Ablaktok elé tokmagasításra szerelt vakolható redőnyszekrény
 
 
Zsalutábla fix lamellákkal PVC ablakon
 
Zsalutábla fix lamellákkal PVC ablakon
KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu