Beépítés

 
A kész ablakokat, ajtókat a falszerkezetbe utólag, szereléssel építik be. A régen szokásos falazás közbeni beállítás teljességgel elfogadhatatlan. A kész, üvegezett, felületkezelt ablakok a befalazás során sérülnek, a későbbi működés nem garantálható.
Új építés esetén a beépítés legjobb, ha az építkezés minél későbbi fázisában történik meg. A falazatban lévő nedvesség az ablakok beépítése előtt ki kell szellőzzön, ez az ablakok túl korai beépítése esetén nem garantált, párásodást, penészesedést okoz és az ablak tönkremenetelét eredményezheti. Nem beszélve arról, hogy az ablakok sérülhetnek a későbbi kőműves munkálatok során és ezek a sérülések nehezen, vagy egyáltalán nem javíthatók. A beépítés szerelő jelleggel, a falnyílásba történő rögzítéssel történik. Ez a mechanikai rögzítés szükséges a teherbírás, a későbbi jó működés miatt. A rögzítés a tokon átmenő csavarokkal történik, a falszerkezetbe. A fal és a tokszerkezet közötti elhelyezési hézagot hőszigetelő anyaggal látják el, ez legtöbbször PU hab. A külső oldalon az elhelyezési hézag csapadékvíz elleni, a belső oldalon párazáró tömítést kap. A beépítést követően az ablakok és ajtók működését a beépítők ellenőrzik, ha szükséges elvégzik a finombeállításokat, hogy azok könnyen, akadálymentesen működjenek. Felszerelik a kilincseket, külső és belső könyöklőket esetleg szegőléceket. Utóbbiak az építés készültségi fokától függően nem feltétlenül azonnal kerülnek felszerelésre, pl. a belső könyöklő a festési munkák után kerül beépítésre , a kilincsek pedig majd csak a végső átadáskor. Ha a beépítést  követően még más munkálatok következnek ( pl. vakolás, villany,  gáz szerelés, festés) akkor mindenképpen védeni kell a beépített ablakokat a sérüléstől és a szennyeződéstől, ezt megtehetjük fólia burkolással, ezt azonban nem hagyhatjuk az ablakon hetekig, csak a munkák idejére, mielőbb elkell távolítani. A védőfólia alatt a lecsapódó pára károsítja az ablakot és az alkalmazott vasalatot. Ugyancsak mielőbb eltávolítandó a PVC ablak keretén lévő védőfólia, a lehetséges legrövidebb időn belül, az építési munkálatok befejeztével.
Egyszerűbb felújítás során legtöbbször egy egyeztetett időpontban történik az ablakcsere, szinte 1-2 nap alatt megújul az épület, az ablakcsere ennyi idő alatt elvégezhető. A beépítő szakemberek elvégzik a régi ablakok kibontását, ha szükséges a bontott falkáva javítását, az új ablak beépítését, a bontott ablakok elszállításával és a helyiség kitakarításával bezárólag készen adják át a területet. Az ablak cserének ugyan nem része a külső és belső festés, tapétázás esetleges sérüléseinek javítása, ez sajnos elkerülhetetlen, de erre gondolva előre megszervezhető ez is, esetleg az ablakgyártók közvetítésével.
 
 
Nagyobb épületek, pl. egy középület felújítása már komolyabb szervezést igényel az ablakgyártók és a kivitelezők részéről is, de arra is van számtalan példa, hogy egy nagy irodaház, vagy iskola felújítását az ablakgyártó a hivatali időn kívül elvégezte, minden reggelre biztosítva a hivatal, vagy iskola működését.
 
Külön szakmai kihívás az ablakgyártók számára a műemléki, vagy helyi védettséget élvező épület felújítása.
Itt az új ablaknak nem csak az épületfizikai előírásoknak kell megfelelnie, hanem igazodnia kell a homlokzat megjelenéséhez is. Nem elfogadható pl. egy a 19.sz. második felében készült belvárosi homlokzatba beleerőltetni egy nem korhű megjelenésű, bár korszerű ablakot, ezt az ablakgyártók sem támogatják. Az ablakgyártóknak vannak szerkezeteik ezekbe a homlokzatokba is, amelyekkel megőrizhető a homlokzat korhű megjelenése, a kiváló épületfizikai tulajdonságok és a komfortos működés előnyeit élvezve. A különböző tokosztók, üvegosztók, takaró és ütközőlécek alkalmazásával, a szárnyak méretének korhű tervezésével az alkalmazott vasalatokkal ízlésesen elvégezhető az ablakcsere ezekben a homlokzatokban is. A gyakran ismételgetett kifogások, hogy a korszerű ablak nem alternatíva a történeti homlokzatokba, nem helytálló, számtalan referencia igazolja, hogy akár egyrétegű korszerű ablakkal is ízlésesen elvégezhetők a felújítások, a felmerülő épületszerkezeti problémákra van megfelelő megoldás. Az eredmény a felhasználók számára kézzel fogható lesz. Kiváló hő és hangszigetelés, könnyű, komfortos működtetés a korhű megjelenés megtatásával.
                   
                   
 
KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu