Bejárati ajtók
 
A bejárati ajtó a ház fontos eleme, még akkor is, ha sokan az ablakok megjelenésére nem fordítanak különösebb gondot, a bejárati ajtót szeretnék különleges megjelenésben megrendelni. Az ablakokhoz képes a bejárati ajtókkal szemben nem csak hőszigetelési, vízzárási, hanggátlási és légzárási elvárásaink vannak, de magas esztétikai és betörésgátlási igényeket is ki kell elégítsenek. Legtöbben a bejárati ajtótól mindezeket az összetett tulajdonságokat elvárják:
  • Hőszigetelés
  • Hanggátlás
  • Vízzárás
  • Légzárás
  • Betörésgátlás
  • Esztétikai megjelenés
  • Komfortos, egyszerű működés
  • Alacsony, teherbíró küszöb

           

 
Az épületfizikai tulajdonságokkal kapcsolatban mindazok a tényezők elmondhatók, amit az ablak fejezetnél leírtunk. Bejárati ajtók esetén ugyan az előírások némileg lazábbak, de alapvetően akár lépcsőházi, akár külső homlokzaton kerül beépítésre az ajtó, fontosnak kell tekinteni a hőszigetelést, a légzárást és a hanggátlást, legfeljebb a vízzárás a lépcsőházi ajtóknál nem lényeges tulajdonság. Az átmenő küszöb megoldás miatt alul ráadásul a légzárás és vízzárás megoldása nem egyszerű feladat, itt a gyártók kiegészítő tömítéseket helyeznek el.
A betörések jelentős része továbbra is a bejárati ajtókon történik, ez még akkor is igaz, ha családi házak esetén egyre inkább veszélyeztetettek a teraszajtók is.  A szokásos betörési módok alapján kijelenthetjük, hogy ajtók esetén a befeszítés, valamint a cilinder letörése vagy felfúrása a leggyakoribb. Ez ellen mindenképpen több ponton záródó biztonsági zárakat, acélcsapos, vagy acélkampós záródással alkalmaznak, erős tokra szerelt zárólemezekkel. A zárcilinder a külső oldalon semmiképpen ne álljon túl 2-3 mm-nél jobban a kilincs címtől, a kilincsgarnitúra kívülről ne legyen lecsavarozható, megbontható. A felfúrás ellen fúrásvédett cilinder alkalmazása ajánlatos.
Az ajtók esztétikai megjelenésére a legtöbben nagy gondot fordítunk, az épület stílusának és ízlésünknek megfelelően választjuk ki a megjelenését. Az ajtógyártók hatalmas választékkal, keret, osztó, betét és üveg variációkkal tudnak szinte számtalan variációt ajánlani.
A komfortos egyszerű működtetés itt különösen fontos, hiszen egy bejárati ajtót lényegesen többször használunk, nyitunk, zárunk, mint például a legtöbb ablakot. A többpontos zárszerkezet szükséges a jó légzárás és a betörésgátlás érdekében, azonban ezeknek is könnyen, akadálymentesen, komfortosan kell működniük. Az ajtók szakszerű beépítése, beállítása és időszakonkénti karbantartása esetén ez el is várható.
Az alacsony teherbíró küszöb általános a bejárati ajtóknál, ez a gyakori használat miatt szinte alaptulajdonság. Az előírások alapján a 20 mm küszöbmagasság tekinthető akadálymentes küszöbnek.
A bejárati ajtók különleges típusai a vészkijárati és pánik ajtók, bár ezek csak középületek esetén ismertek, de például a társasházak fő bejárata, a lépcsőházi bejárat ugyancsak vészkijárati ajtónak tekinthető. Praktikus megoldás többlakásos társasházak esetén, ha a lakók azonos kulccsal tudják saját lakásaikat és a főbejárati ajtót is nyitni, de egymás lakásait természetesen nem. Családi házaknál is kényelmes, ha egyetlen kulccsal működtethető a több zárszerkezet, így pl. a kertkapu, a garázs és a fő bejárati ajtó is azonos kulccsal nyitható. Főleg középületeknél, irodaházaknál, orvosi rendelőknél, de egy társasháznál is szokásos a távműködtetésű nyitómágnes, amely segítségével a lakásból, irodából kaputelefonon keresztül tudjuk a látogatót beengedni. Ekkor az ajtó zárólemezébe kerül beépítésre a nyitómágnes.
 
                     

  

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu