Az ajtókkal és ablakokkal szemben a felhasználók sokrétű igény támasztanak, a leggyakrabban kérdezett hőszigetelés, légzárás, hanggátlás mellett gyakori igény a betörésgátlás is. Sokszor csak a bejárati ajtó betörésgátlása kerül előtérbe, ami társasházi, vagy lépcsőházból nyíló lakások esetén akár elegendő is lehet, de szabadon álló, családi házak esetén a ház valamennyi külső nyílászárója esetében kell a betörésgátlással foglalkozni.

Betörés

 betörési helyek családi házak esetén

A betörési kísérletek jelentős része egyszerű kézi szerszámokkal történik, ami ellen jó eséllyel lehet betörés gátló vasalatokkal és üvegezéssel védekezni. Ez kiegészülve elektronikus védelemmel ( riasztórendszer) igen jó hatásfokkal meggátolja, vagy elriasztja a betörőket.

 betörési kísérlet

A jelenleg érvényes MSZ-EN 1627-1630 szabvány az ablakok és ajtók esetén RC1-RC6 kategóriákba sorolja a betörésgátlás szintje alapján a szerkezeteket, bár ablakok és ajtók esetén  nem valószínű, hogy az RC3 kategória feletti betörésgátlás elérhető. A vizsgálatok során nem csak laboratóriumi terhelésekkel igazolják, hanem valódi szerszámokkal végzett betörési kísérlettel terhelik a vizsgálandó ablakot. A hazai gyakorlatban gyakran említett MABISZ tanúsítás is jellemzően az europai szabványokon alapszik, így azok az ablakok és ajtók amelyek MABISZ tanúsítással rendelkeznek, ajánlhatók betörésgátlási igényekre.

A szokásos betörési módok alapján kijelenthetjük, hogy ajtók esetén a befeszítés, valamint a cilinder letörése vagy felfúrása a leggyakoribb. Ez ellen mindenképpen több ponton záródó biztonsági zárakat, acélcsapos, vagy acélkampós záródással alkalmaznak, erős tokra szerelt zárólemezekkel. A zárcilinder a külső oldalon semmiképpen ne álljon túl 2-3 mm-nél jobban a kilincs címtől, a kilincsgarnitúra kívülről ne legyen lecsavarozható, megbontható. A felfúrás ellen fúrásvédett cilinder alkalmazása ajánlatos.

többpontos bizonsági ajtózár kombinált záróelemei

Ablakok és balkonajtók esetén ugyancsak a befeszítés, valamint a zárszerkezet elütése és a kilincs elfordítása a szokásos betörési mód. Ezt kivédendő a betörésgátló vasalatok esetén a szárnyba a normál hengeres záróelemek helyett gombafejű záróelemek kerülnek beépítésre, a normál zárfogadók helyett pedig biztonsági zárfogadók beépítése szokásos. A kilincs nyomógombos, vagy zárható kivitelű, a kilincs alatt fúrásvédő pajzs helyezendő el. A vasalatgyártók pontosan meghatározzák, mely biztonsági fokozathoz milyen elemeket kell alkalmazni, attól eltérni lefelé nem lehet. Az alapbiztonság önmagában csak egy-két biztonsági zárási pontot jelent, bár már ez is jelentős felár nélkül kínál betörésgátlási előnyöket.

                             Betörésgátló csap és zárfogadó                               Nyomógombos ablakkilincs

A normál és a betörésgátló ablakok között természetesen üvegezésben is van jelentős különbség, bár gyakori eset, hogy a vevők normál üvegezés mellett csak betörésgátló vasalatokat igényelnek. A betörésgátló hőszigetelő üvegek külső üvegtáblái több rétegben ragasztott biztonsági üvegek, ezek jelentősen késleltetik a behatolást, mert ezek betörése jelentős zajjal jár és hosszú ideig tartana, a betörő emiatt legtöbbször felhagy a próbálkozással.

Önmagában a vasalatokra, vagy az üvegre  készült betörésgátlási fokozat tanúsítása nem elegendő, a kész terméknek kell rendelkeznie bevizsgálással. Ennek oka az, hogy a tényleges ellenállás függ a vasalatok beépítésétől és a keretanyag ellenálló képességétől és természetesen az üveg beépítésétől is.            

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu