Ma már nem csak szakemberek körében nyilvánvaló, hogy a hazai lakásállomány jelentős része energetikailag korszerűtlen,fogyasztásunk  több mint 50%-al meghaladja az EU átlagot. Közös érdek, hogy épületeink energia felhasználása hatékonyabb legyen. Bár a fűtési energia (gáz, távhő) ára csökkent, még mindig a háztartások kiadásának jelentős tételét adja.
 
Fontos, hogy megkülönböztessük a spórolást a takarékosságtól. Spórolásnak tekintjük az ilyen tanácsokat: olts le egy lámpát, ne fűtsd a szobádat 22 fokra, hanem csak 20-ra, 18-ra stb. Az energiatakarékosság azt jelenti, hogy ugyanazt a szolgáltatást, terméket stb. kevesebb energia felhasználásával hozzuk létre. Vagyis tartjuk a 22 fokot vagy a fényerő szintet, de kevesebb energia felhasználásával. Azaz az energiát hatékonyabban használjuk fel !
 
Egy ház (lakás) energetikai felújítása több tevékenységből áll.
 • nyílászáró felújítás vagy csere
 • határoló falak szigetelése
 • pince- és padlásfödém szigetelése
 • kazán és hőleadó készülékek korszerűsítése
 • megújuló energia hasznosítása stb.
Hogy mit és hogyan csináljunk, ahhoz célszerű szakember véleményét kérni. Az épület állapotának felméréséhez támpont lehet egy hőkamerás felvétel, de az energetikai audit pontosan ezt a célt szolgálja.
Hőátbocsátási tényező megengedett max. értéke:
 
Hőszigetelés/
épületszerkezet
Falak
Födém
Ablak
Ajtó
Jelenlegi korszerűtlen állapot
1.3-0.8
W/m2K
1.0-06
W/m2K
3.0-2.6
W/m2K
2.4-2,2
W/m2K
 
Az új előírás
1246/2013 sz.rendelet (2015-től érvényes)
0.24
W/m2K
0.26-0.17
W/m2K
1.15
W/m2K
(1,6 W/m2K jelenleg)
 
1.15
W/m2K30.000 Ft/hó, ablakcserével kb. 72.000 Ft, teljes felújítással már 180.000 Ft éves megtakarítás érhető el.
 
 
 Felújított (jobb oldalon ) és felújításra váró (bal oldalon) homlokzat hőkamerás felvétele
 
Fenti táblázatból  is látszik, hogy bár a teljes falfelület 12-16% -át teszi ki csak  az épületeken az ablak, ajtó, de a határoló felületeken elvesző hő 40-50%- rajtuk távozik.(A hőveszteség kb.15%-a  szellőztetéssel) Ennek felújítása, cseréje ami a leghamarabb megtérül.
 
Ablakok felújítása és cseréje
 
Az ablak feladata, hogy engedjen be minél több fényt, és legyen minél jobb hő és hangszigetelő
Ha a szakember, a felújítást célszerűnek tartja, akkor az ő előírása szerint kell eljárni. De az alábbiakat akkor is át kell gondolni.
 
Mire kell odafigyelni?
 
Milyen az ablak:
 
 • alapanyaga (fa, PVC, Alu, kombinált( fa-Alu, PVC-Alu  stb)
 • hőszigetelő, hangszigetelő, légzáró és vízzáró képessége
 • üvegrétegek száma
 • beépítése
 • szellőzése
Át kell gondolni a szín, ablak-osztás, működési mód , betörésbiztonság  kérdését is. Megbízható hazai gyártót célszerszerű választani, aki a beépítés szakaszerűségéért is felelősséget vállal. Egy jól legyártott ablakot szakszerűen kell beépíteni, majd beállítani.
Az ablak alapanyagának és formai megjelenésének megválasztásakor figyelembe kell venni az épített környezetet, esetleges műemlékvédelmi előírásokat.
Energetikailag  legfontosabb a hőszigetelő képesség. Ma a piacon az ablakok igen széles választéka kapható. Kis ártöbbletért minőségileg sokkal jobb ablakhoz jutunk. Olyan ablakot érdemes beépíteni, ami nem a mai, hanem a jövő várható műszaki paramétereknek is megfelel.  
A MMAE Magyar Minőségi Ablakgyártók Egyesülete javaslata, hogy olyan ablak kerüljön beépítésre, amelynek a minimális műszaki követelményei az alábbiak:                                                                                            
 • A hőátbocsátási tényező értéke Uw ≤ 1,1W/m2K(ablak), Ug ≤ 0.7 W/m2K(üveg) legyen.
 • A PVC profil legalább „B” kategóriás falvastagságú, 70 mm beépítési mélységű, Uf ≤ 1,3 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű legyen.
 • A fa ablak keretalkatrészek legalább 72 mm vastagságúak legyenek.
 • A PVC ablakban alkalmazott merevítő acél legalább lv=1.5 mm falvastagságú legyen, vagy beragasztott üveggel, acélmerevítő nélkül készüljön
 • A vasalat minősített, min. 3 pontos betörésgátlással, résszellőzővel szerelt, hibás működés gátlóval ellátott legyen.
 
Az üvegezésnél javasolt a 3 rétegű üveg, mert pár ezer Ft többletköltséggel jelentősen jobb hőszigetelési és hanggátlási értékeket kapunk.
A beépítést végeztessük szakemberrel. A kiváló tulajdonságokat csak szakszerű beépítéssel lehet megtartani, a hanyag beépítés sok későbbi bosszúság forrása. Az új ablakok igen jó légzárásúak, gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről, erre az ablakgyártók is kínálnak megoldásokat. Téves az a vélemény, hogy a korszerű ablakok légzárását le kell rontani, hogy elegendő szellőzést biztosítsanak. Kétségtelen, hogy előfordul párásodás esetleg penészesedés ablakcserét követően, azonban ez minden esetben épületszerkezeti hibákra ( pl. hőhídas rosszul szigetelt falszerkezet) a helytelen lakáshasználatra (pl. alacsony belső hőmérséklet és túlzott páraképződés), vagy a szellőztetés hiányára vezethető vissza. Több ablakrendszer rendelkezik szellőző megoldással, vasalatokban lehet résszellőztető elem, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a konyhába, fürdőbe és a hálószobába célszerű egy automatikusan a párára kinyíló  (u.n.hygroszabályzású) légbevezetőt beépíteni. Ezzel a penészesedés elkerülhető.
Minden épület adottsága más, amit az ablakcserénél figyelembe kell venni, bonyolult esetben kérni kell szakértők tanácsát.
 
Felújított épületek
 
 
Mibe kerül az ablakcsere (energetikai) felújítás  mikor térül ez meg?
 
Egy gyakorlati példa (tájékoztató jellegű):
Ha a 120 m2-es épület éves fűtési költsége 360 000  Ft:  30.000 Ft/hó, ablakcserével kb. 72.000 Ft, teljes felújítással már 180.000 Ft éves megtakarítás érhető el.
 
 
Bár az ablakcserével várható energia megtakarítás ált. 15-20 %, de komplett felújításnál (ablakcsere, homlokzati hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés) a megtakarítás mértéke 50% fölé emelkedhet, amelyre az elmúlt időszakban végzett felújítások meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak.
Az ablakcserét követően a jobb hőszigetelés és hanggátlás azonnal élvezhető előnyök, de az ingatlan értéke is emelkedik ezáltal !
 
 
 
 
 
 
 
KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu