Az ablakoktól és bejárati ajtóktól a kiváló műszaki tulajdonságok mellett elvárjuk, hogy esztétikai igényeket is elégítsenek ki, legyen tetszetős megjelenésük, illeszkedjenek az épület homlokzati képébe és a belső térbe.

Ablakok esetén fontos esztétikai igény a szín, a keretanyag mintázata. Fa ablakok esetén ezt a felületkezeléssel érik el. A fedő festéssel  készülő fa ablakok igény szerinti színben készülnek, itt  semmi sem szab határt igényeinknek. A lazúros felületkezelés alatt látszik a fa erezete, ez egyedi megjelenést biztosít, ebből is több színárnyalatot kínálnak a gyártók. Azt érdemes figyelembe venni, hogy időjárás állóság szempontjából nem előnyösek a túl sötét színek, mert ezek a nyári napsütésben akár 60 fokra is felmelegednek, ami a külső felület idő előtti tönkremenetelét okozza. Ugyancsak nem optimális a színtelen lazúrok, lakkok alkalmazása sem, mert  ez nem biztosít kellő védelmet az UV sugárzás ellen, ami ugyancsak a felület korai öregedését okozza. Lazúros felületkezelés esetén a leghosszabb élettartam a közepes színektől várható el, amelyek már kellő UV védelmet biztosítanak, ugyanakkor nem melegednek fel túlzottan. Fedő festésnél csupán a túl sötét szín a kedvezőtlen.

PVC ablakok gyártásához általában fehér profilokat alkalmaznak, de itt is van lehetőség színes, vagy akár fa erezetetű profilok alkalmazására is. A színes profilok festési eljárással, fóliázással, vagy anyagában színezett eljárással készülnek. A faerezetű profilok fóliázottak és megtévesztésig hűen utánozzák a tömör fa mintázatát és színét. Készülhet ablak úgy is, hogy a külső oldal színes, a belső pedig hagyományos fehér. Itt is igaz, hogy a túl sötét színek a külső oldalon az intenzív nyári felmelegedés miatt kerülendők. 

 PVC ablak fautánzatú külső felülettel

Igazi esztétikai kihívás az alkalmazott kilincsek, vasalattakarók kiválasztása. A gyártók többféle kilincs formát kínálnak, hozzá illeszkedő vasalattakaró színekkel, így az ablakok  belső felülete is harmonikusan jelenhet meg, a belső tér egyéb berendezési tárgyaihoz illeszkedve.

formatervezett ablakkilincs

Elsősorban esztétikai kérdés az üvegosztók, tokosztók beépítése is. Sokszor alkalmazzák műemléki homlokzatok felújításakor, ahol a korábbi ablak tagoltságát arányait tudják az új ablakkal újra előállítani. A tokosztók a teljes tokot több szárnyra osztják, amíg az üvegosztók egy szárnyon belül csak az üvegmezőt osztják fel több kisebb üvegtáblára. Ezzel egyedi megjelenést kínálva az egyszerű osztatlan négyszögletes formához képest. 

 

 zsalutáblákkal rusztikussá alakul át a homlokzat

Az alkalmazott vasalatok  normál esetben zárt állapotban látszanak a tokon. A pánt oldalon látjuk a csapágyakat, pántokat. Esztétikailag is jelentős lépés a teljesen takart vasalatok alkalmazása, ahol zárt állapotban a kilincsen kívül nincs látható vasalatelem, azok rejtetten helyezkednek el. 

 

bukó-nyíló fa ablak rejtett, nem látszó pántalkatrészekkel

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu