Az utcai homlokzatokat gyakran jelentős zaj éri. A forgalmas utakra néző homlokzatok leginkább a közlekedésből eredő zajterhelésnek vannak kitéve. Ez a zajhatás 70-80 dB (decibel) is lehet. Elsősorban a nehéz gépjárművek, teherautó forgalom, vasúti közlekedés okoz a lakók számára magas zajszintet.

Az ezekbe a homlokzatokba beépített ablakokkal és ajtókkal szemben jogos elvárás a megnövelt hanggátlási tulajdonság. 

forgalmas, zajos útszakasz

A normál kivitelű ablakok, kétrétegű hőszigetelő üveggel, csupán 30 dB körüli hanggátlással rendelkeznek, ez nem elegendő a forgalmas utcai homlokzatokba. A lakóterek, szállodák, kórházak belső tereiben 30-35 dB zajszint megengedett és elviselhető, e felett a pihenést, munkát lehetetlenné teheti, zavaró és egészségkárosodást is okozhat.

A megnövelt hanggátlású ablakok esetén növelni kell a tömítési síkok számát, a fa ablakoknál szokásos egyrétegű légzáró tömítés mellett legalább egy további légzáró tömítési sík szükséges. A PVC ablakok szokásosan kétrétegű légzáró tömítéssel rendelkeznek, de több PVC profilban három légzáró tömítés is elhelyezhető. Ezzel lehet a hanggátláson javítani.

 zajterhelések

 

A legfontosabb hanggátlás növelési lehetőség a kimondottan hanggátló üvegezés beépítése. A hanggtáló üvegek vastagabb üvegtáblákból, vagy külső oldalon ragasztott többrétegű üvegtáblákkal készülnek, manapság legtöbbször három rétegű üvegezések, amelyek nem mellesleg jobb hőszigeteléssel is rendelkeznek. A hanggátló üvegezés 38-48 dB hanggátlással rendelkezik, így a kész ablaktól is elvárhatunk ilyen hanggátlási értékeket.

           

PVC ablak hanggátló üvegezéssel

 

 

 

 

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu