Helyszíni felmérés

 
Az ajánlat elfogadása után a termékeket a kereskedőnél, vagy a gyártónál megrendeljük. Az ablakgyártó a gyártást indíthatja a pontos méretmegadások alapján is, vagy kérhetünk helyszíni felmérést is. A pontos gyártási méret az ablakoknál és ajtóknál a tokszerkezet külmérete, szélesség x magasság, mm-ben megadva. A korábban használt u.n. névleges méret tartalmazta a körben 10 mm beépítési hézagot is, tehát egy  900x1500 mm névleges méretű ablak tok külmérete valójában 880x1480 mm volt. Célszerű  egységesen a tok külméret használata, megjegyezve, hogy az alsó párkányfogadó ( a külső  és a belső könyöklő csatlakozásához ) ebben a méretben benne van-e, vagy azon felül értendő. Bejárati ajtóknál és teraszajtóknál a tok külméret legtöbbször a végleges padlóvonal alá kerül, hogy a küszöb átlépő magassága minél kisebb legyen majd. Ezek méret megadásakor erre figyelemmel kell lenni, egyeztetni kell előzetesen a kiviteli tervekkel a burkolatok magasságát is beszámítva . Az ablakgyártók jelenleg nem gyártanak  „ széria” méreteket, minden megrendelés egyedi, pontosan felmért méretekkel készül. Az ablakok kivitele, a széles termékválaszték nem teszi lehetővé raktárkészletek tartását, a konkrét megrendelésre készülnek a termékek. Ez alól az építőanyag áruházak választéka ugyan kivétel, de ott  meg kell elégedjünk a mindenkori viszonylag szűk választékkal.
 
A méreteken kívül meg kell adjuk a nyitásirányt ( jobbos, vagy balos ) is. Jobbos a termék, ha a kilincs felőli oldalra állva a pántok a jobb oldalon vannak.
Mindenképpen célszerű helyszíni felmérést kérni az ablak gyártótól, vagy kereskedőtől, ha  ezt a nagy szakértelmet követelő munkát nem akarjuk átvállalni, ha bonyolult falszerkezet, esetleg felújítás, ablakcsere előtt állunk. A hibás méretmegadás esetén a felmerült többlet költség, az újragyártás miatt jelentős lehet. A helyszíni felmérést a legtöbb ablak gyártó és kereskedő ingyenesen elvégzi, ezzel garantálható a pontos gyártás és elkerülhetők a későbbi viták is.A felmérés során a gyártó szakemberei a helyszínen egyenként felveszik a méreteket, a nyitásirányokat, ha szükséges, egyeztetnek a kivitelező szakemberekkel a falszerkezet. a padlóburkolat ügyében. Fontos lehet a kapcsolat felvétel az ablakgyártó és a kivitelező építőipari cég között, hiszen a kivitelezés során folyamatosan egyeztetniük kell pl. a nyílásméretek, a padlószint, a falszerkezet ügyében, különösen egy nagyobb, bonyolult épület, vagy felújítás esetén.
 
 
                                      
 
A pontos méretmegadás, vagy felmérést követően kezdődik az ablakok gyártása, ezt követően minden további módosítás már többlet költséggel járhat. Lehetséges, hogy a már megrendelt üvegek, egyedi színű festék, vagy vasalat kerül leselejtezésre, ennek többlet költségét az ablakgyártó már nem fogja felvállalni.
 
A szakszerű felmérés a pontos gyártás és beépítés előfeltétele. Főleg felújítás esetén elengedhetetlen, de új építés során is sok későbbi bosszúság és többlet költség elkerülhető ezzel.
 
 
KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu