Magyarországon 1983 óta van érvényben rendelet az ablakok és bejárati ajtók hőszigetelésére vonatkozóan. Akkor a rendelet k≤3,0 W/m²K˚-ban határozta meg a hőátbocsátási tényező legmagasabb értékét. Jelenleg ez az érték általánosságban  Uw≤1,6 W/m²K˚, azoban támogatott felújításoknál és építéseknél ( Pl. Otthon melege program, LTP támogatással épülő házak stb.) már most is  Uw≤1,15 W/m²K˚  az előírás, 2018.jan.1.-től minden új épület és felújítás esetén is Uw≤1,15 W/m²K˚ értéknél jobb hőszigetelésű fa és PVC ablak építhető csak be. A folyamatos szigorítás egyértelműen az energia megtakarítás érdekében történik.

 

fa ablak három rétegű hőszigetelő üvegezéssel

A korábbi k-érték helyett jelenleg Uw érték megadása a szakszerű, a kettő között némi eltérés lehetséges, az Uw érték mérésekor figyelembe veszik az üveg kerületi hővezető képességét is. Kizárólag az üvegezés Ug értékének megadása nem szakszerű, a komplett ablakszerkezet ( tok és szárny, valamint az üvegezés eredő Uw értéke ) Uw értékét kell ismerni.

A minőségi ablakgyártók termékeiket bevizsgáltatják, és az MSZ EN 305/2011 szabvány szerint tanúsítják azok tulajdonságait. Nagy kockázatot vállal az a vásárló aki bizonytalan eredetű, tanúsítás nélküli ablakot vásárol, esetleg a csábítóan olcsó ár miatt. Nagy valószínűséggel gyenge légzárási, vízzárási és hőszigetelési tulajdonságok, a garancia-jótállás teljes hiánya lesz a következménye az ellenőrizetlen minőségnek.

Természetesen a minél alacsonyabb Uw értékkel rendelkező termék vásárlása egy hosszú távon legjobb beruházás. Mindaz amit az energia takarékosság irányába teszünk, az megtérül az ingatlan rezsiköltségeiben és nem utolsó sorban hozzájárul az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez is.

Folyamatosan növekszik a 3-rétegű üvegezések aránya a piacon, ezek az üvegszerkezetek akár Ug≤0,6 W/m²K˚ hőátbocsátást is tudnak, nem mellesleg a hanggátlásuk is lényegesen jobb mint az egylégkamrás üvegeké.

A komplett szerkezet hőszigetelését a keretanyag hőátbocsátási tényezője is befolyásolja, a régi 2-3 kamrás vékony PVC, vagy az 56-62 mm vastagságú fa keretanyagok már nem szokásosak. Jelenleg a PVC profilok, amelyekből a keretek készülnek 5-7 kamrásak, vastagságuk 70-92 mm. A jelenleg standard fa profilok 68 mm vastagok, de sok gyártó szállít 78-88-92 mm vastag, vagy légkamrás profilokat is. Ezek a keretanyagok jóval alacsonyabb hőátbocsátási tényezővel rendelkeznek a korábbiaktól, így akár passzív-ház kategóriájú (Uw≤0,8 W/m²K˚) ablak is rendelhető.

Időközben megvalósult felújítások esetén több éves mérés igazolja a felújítás hatását az energiaszámlákra. Ezzel a monitoringgal tisztán látszik, hogy pl. egy korábbi panel társasház energia költsége az ablakcsere, a homlokzati hőszigetelés és fűtéskorszerűsítést követően 55-60 %-al csökkent. Ekkora energia megtakarítás eredményeként akár a felvett felújítási hitelek is a megtakarításból visszafizethetők.

Természetesen a megtakarítás más és más lehet az egyes épülettípusok esetén, ezt ajánlatos előzetesen épületgépész számítással alátámasztani.

 

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu