Az ablakgyártáshoz  alkalmazott szigetelő üvegeket az üveggyártók síküvegekből gyártják. A régebben alkalmazott húzott síküveg helyett már jó ideje úsztatott ( u.n. float ) eljárással készülő síküvegeket alkalmaznak. Ezeknél már nem láthatók a régebbi húzott üvegeknél szokásos vastagságeltérésből származó fénytörések, kitekintéskor nem zavaró a kinti környezet hullámzása.
A síküveg alapanyaga a kvarchomok, dolomit, szóda és az üvegcserép. A megömlesztett alapanyagok folyékony ónfürdőn úsztatva optikailag tiszta, hullámmentes kisimult üvegréteget adnak, hűtést követően nagyméretű táblákra vágva kerülnek a szigetelő üveg gyártókhoz. A szokásos rétegvastagság az ablakgyártásban 4 mm, de igen nagy méretű táblák, vagy speciális üvegezés (pl. hanggátló üvegek) esetén vastagabb síküvegek alkalmazása is szokásos. Ugyancsak speciális igény esetén alkalmaznak edzett, homokfúvott, huzalbetétes, hengerelt mintás, vagy rétegragasztott síküvegeket is a hőszigetelő üvegszerkezet gyártásakor. A fokozott hőszigetelésű szerkezethez hővisszaverő bevonattal készülő síküvegeket ( pl.Low-E) alkalmaznak, amelyen a bevonatot már a síküveg gyártás során felviszik a tábla egyik oldalára.
A hőszigetelő üveg gyárak a táblaméretű síküveget a síküveggyárakból szerzik be, a gyártást a mindenkori megrendelésnek megfelelően a kért méretre és felépítésben folytatják.
 
A szokásos szigetelő üvegek fajtái az ablak gyártáshoz:
 • Hőszigetelő üveg ( 1 vagy 2 légkamrás)
 • Hanggátló üveg
 • Napvédő/fényvédő üvegszerkezet
 • Biztonsági üvegszerkezet ( edzett és/vagy laminált) betörésgátlási, vagy balesetvédelmi célokra
 • Egy oldalon homokfúvott, vagy hengerelt mintás síküvegből készült szigetelő üvegek
 • Multifunkciós üvegszerkezet ( a fentiek közül több funkciót egyidejűleg teljesítő szerkezet)
Háromrétegű hőszigetelő üveg
 
 
A gyártás lépései:
 • síküveg méretrevágása
 • méretrevágott síküvegtáblák mosása és szárítása
 • távtartókeretek készítése, páraelnyelő anyag betöltése a távtartókeretbe (szilikagél) igény esetén belső üvegosztók rögzítése a távtartókeretbe
 • elsődleges tömítés (butil) felhordása a távtartókeret mindkét oldalára
 • a szigetelő üveg szerkezet (síküvegek és távtartó keretek) egyesítése és pontos vastagságra préselése
 • kerületi tömítés ( másodlagos tömítés ) felhordása 
 • 1,1 W/m2K, vagy ez alatti Ug érték esetén nemesgáz (argon) betöltése az üvegtáblák közé
 • kész szigetelő üvegek állványra rakása, rögzítése és kiszállítása az ablakgyárakba
Hőszigetelő üveg gyártó gépsor 
 
Az elsődleges és másodlagos tömítés egyesíti az üvegtáblákat és lezárja az üvegek közötti teret, abban páralecsapódás nem keletkezhet. A kész szigetelő üvegek mérete oldalanként 4 mm-el kisebb mint az ablakszárny belmérete, ez az elhelyezési hézag szükséges az üveg későbbi kiékeléséhez a szárnyban, ami által az üveg megtartja a szárny derékszögűségét, az üveg tömege nem nyomhatja ki a szárnyat a derékszögből.
A szigetelő üveg a képességét hosszú évtizedekig megtartja, a nemesgáz töltöttsége még 20 év múlva is csak csekély mértékben csökkenhet, amely nem befolyásolja az üveg hőszigetelő képességét. A szigetelő üvegek vastagsága általában 24 mm ( 4-16-4 mm rétegfelépítés) , ezzel azonban legfeljebb 1,0 W/m2K hőátbocsátás és kb. 30 dB hanggátlás érhető el. A fokozott hőszigetelő képességű 3-rétegű üvegek vastagsága 42-44 mm , ennek megfelelően nem minden ablakszerkezetbe építhetők be, tömegük kb. 30 kg/m2 ( a szokásos 4-16-4 mm-es szerkezet tömege kb. 20 kg/m2). A hanggátló és betörésgátló üvegek vastagsága és tömege igen széles skálán mozoghat, a mindenkori igénytől függően, itt is előfordulhat, hogy csak a legvastagabb szárnyszerkezetbe építhetők be.

 

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu