Jótállás és szavatosság
 
 
A 275/2013 (VII.16) Kormányrendelet szabályozza  az építési termék  építménybe történő betervezésének és beépítésének, tanúsításának  feltételeit. Valamennyi ajtót, ablakot gyártó (importáló) forgalmazó a fenti rendelet szerinti  teljesítménynyilatkozatot kell. hogy a termékekről kiállítson. azt a vevőnek(felhasználónak) átadjon.(275/2013 (VII.16) Kormányrendelet (4))            
 
Az ablakokra és ajtókra, mint építőanyagokra a vonatkozó magyar jogszabály 1 év jótállást és 5 év szavatosságot ír elő. Ettől hosszabb időtartamot a gyártók saját döntésük alapján vállalhatnak, rövidebbet azonban nem.
A jótállási és szavatossági jogszabályok alapján az igényeket minden esetben a forgalmazóval szemben kell bejelenteni. Ez azt jelenti, hogy ahol az ablakot vásárolták. Ez lehet ablakkereskedő, vagy közvetlen értékesítés esetén az ablakgyártó is akár. Ingatlan vásárlása esetén, ahol nem tudjuk az Az ablakgyártó a termékeihez „Beépítési, használati, karbantartási útmutató”-t ad. Ebben pontosan leírja, milyen módon kell a terméket beépíteni, rendeltetésszerűen használni és milyen karbantartásokat kell elvégezni. Ezen útmutatóban foglaltak betartása természetesen a jótállási és a szavatossági jogok érvényesítésének feltételei. Több ablakgyártó, főleg bonyolult beépítést igénylő termékek esetén kizárólag a saját maga, vagy az általa megbízott cég által végzett beépítés esetén vállal jótállást és szavatosságot. Ez, mint minden hasonló értékű és műszaki színvonalú termék esetén, itt is természetes, ezzel garantálható, hogy a termékek hosszú évtizedeken keresztül nyújtsák a használó számára a teljesítmény nyilatkozatban leírt tulajdonságokat és a könnyű, komfortos működést.
 
Jótállás esetén a bejelentést a szállítónak ki kell vizsgálnia és jogos igény esetén elhárítania.  Szavatossági igény esetén a termék vásárlójának kötelessége a termék hibás voltának bizonyítása, jogos igény esetén a szállító kötelessége természetesen a hiba elhárítása.  A bejelentés kivizsgálásáról és a hibaelhárítás módjáról a jogszabály pontosan rendelkezik. a MMAE tagvállalatai természetesen mindenben a magyar jogszabályok alapján járnak el, sőt több esetben ezen felüli jótállási és szavatossági feltételeket is kínálnak vevőik számára.
 
        
 

 

 
KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu