Az ablakok és kültéri ajtók jó légzárása egyértelműen az energiatakarékosság és a hanggátlás miatt fontos. A rosszul légzáró ablakokon és ajtókon keresztül ellenőrizetlen mennyiségű levegő áramlik ki, vagy be ezzel jelentős hőveszteséget okozva. A helyes megoldás a lehető legjobb légzárási tulajdonság elérése és a szükséges szellőztetés biztosítása szabályozott módon.

A jó légzárási tulajdonságokat a tartósan rugalmas légzáró tömítő profilokkal érjük el. A fa ablakokban általában egy, vagy kettő, a PVC ablakokban kettő, vagy három tömítési síkot helyeznek el az ablakgyártók. A tömítési síkok folyamatosan felfekszenek a tokra, az alkalmazott körben elhelyezett vasalatok a tömítést kellően rászorítják a tokra, ezzel megfelelő légzárást kapunk.

Fa sarokmetszet légzáró tömítésekkel

Amennyiben évek múlva ezek a tömítések tönkremennének, vagy megsérülnek, célszerű azokat kicserélni újra. A fa ablak későbbi átfestése során a tömítést festés előtt ki kell venni, azt átfesteni nem szabad, azzal elveszti rugalmasságát és nem lesz többé jó légzáró.

A megfelelő légzárás a jó hanggátlás érdekében is fontos, amennyiben egy szerkezetnek rossz a légzárása, úgy az nem fog jó hanggátlást sem nyújtani, a réseken átjutó zaj miatt.

Az ablakokat a laboratóriumi vizsgálatok során légzárásra is bevizsgálják, ekkor növekvő külső szélnyomást előállítva mérik az ablak légáteresztését.

Ablak légzárási és vízzárási vizsgálata vizsgálóberendezésben

Az is igaz, hogy a jó légzárás mellett gondoskodni kell a megfelelő szellőztetésről is, mert a belső terekben szükség van friss levegő utánpótlásra a megfelelő komfortérzet miatt és az esetleges megnövekedett páratartalom kiszellőztetése érdekében is. Fontos, hogy különösen azokban a helyiségekben rendszeresen szellőztessünk, ahol nagy mennyiségű pára képződik ( konyha, fürdő, hálószoba), mert a megnövekedett páratartalom a belső térben a hideg felületeken   ( üveg, falkáva, beton áthidaló stb.) lecsapódik, esetleg penészesedést okoz.

penészesedés a magas páratartalom és az elégtelen hőszigetelés következtében

A szellőztetésreakár az alkalmazott vasalat is kínál lehetőséget (résszellőztető vasalatelem) de kérhetünk az ablakba páraszellőztetőt, vagy egyéb módon (pl. gépi szellőztetés) csökkenthetjük a relatív páratartalmat.. Amikor azonban nem tartózkodunk a lakásban, nincs szükség szellőztetésre, a jó légzárás biztosítja az energiatakarékosságot.

 

résszellőztető vasalatelem bukó-nyíló ablakban

Önmagában az üveg belső oldali párásodása sem az ablak, sem az üveg hibájának nem tekinthető, ennek hátterében kizárólag a hőmérsékleti és páraviszonyok állnak. Minden üvegszerkezetnél előfordulhat párásodás, amennyiben a belső oldalon magas a páratartalom, az üveg felülete hideg, és a külső hőmérséklet is alacsony. A következő példák mutatják, milyen hőmérsékleti és páraviszonyok között kell a belső oldalon páralecsapódással számolni.

Külső hőmérséklet Belső hőmérséklet Belső páratartalom Üveg Ug értéke
 C˚ % W/m²K˚
-8 22 50 2,8
+10 22 80 2,8
-45 22 50 1,0
-5 22 80 1,0

Jól látszik, hogy normál hőmérsékleti és páraviszonyok mellett ( cca 22 C˚ és 50 % relatív páratartalom ) a jelenleg szokásos lágybevonatos és argon gáz töltésű egylégkamrás üvegek csak -45 C˚ külső hőmérséklet mellett fognak belül párásodni, azonban ha a belső páratartalom a szellőztetés hiányában megemelkedik, pl. 80 %-ra, akkor már itt is számolnunk kell akár -5 C˚ külső hőmérséklet esetén is párásodással a belső oldalon. (5.sz Kép üveg belső oldali párásodása az elégtelen szellőztetés következtében)

Az üvegek külső oldali párásodása a kora reggeli órákban ugyancsak normális jelenség, ennek háttere az, hogy főleg a 3-rétegű üvegek külső felületi hőmérséklete alacsony, így azon a reggeli órákban pára lecsapódhat. Ez rövid idő alatt elmúlik és nem okoz semmiféle problémát.

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu