Napvédelem

 
A külső homlokzatokat érő napterhelés a belső tereket nem kívánt módon felmelegítheti, főleg a nyári hónapokban a hőterhelés következtében a belső terek hőmérséklete kedvezőtlenül megemelkedik. Természetesen lehetséges klímaberendezésekkel csökkenteni a belső hőmérsékletet, ez azonban jelentős energia felhasználással jár. Lényegesen egyszerűbb és főleg olcsóbb védekezési megoldás árnyékoló eszközökkel és speciális napvédő üvegezéssel védekezni a nem kívánt hőterhelés ellen. A jól megtervezett árnyékolással szinte feleslegessé tehető a klímaberendezés használata, vagy legfeljebb minimálisra csökkenthető azok működtetése.
 
Az árnyékoló berendezések közül elsősorban a külső falsíkon elhelyezettek ajánlottak, a belső oldalon elhelyzettek ( belső fém zsaluzia, függöny, drapéria, vászonrolló ) inkább csak a betekintés ellen véd, de a belső tér felmelegedését vajmi kevéssé gátolja meg, sőt egy sötét függöny még inkább ront is a helyzeten. A legismertebb külső árnyékolók:
 
  • Külső fém zsaluzia
  • Fém lamellás árnyékolók
  • Napellenzők, napvitorlák
  • Zsalutáblák
  • Redőnyök
Ezek közül az ablakgyártók az ablakkal együtt ajánlanak zsalutáblákat és redőnyöket. Mindkettő igen jó napvédelmet nyújt, de ezen kívül a betörésgátláson is javítanak és főleg a redőnyök, az ablakszerkezet hőszigetelését is növelik. A többi szerkezetet árnyékolástechnikai cégektől lehet beszerezni.
 
 

ablakszerkezet zsalutáblákkal szerelve
 
Az üvegipar csúcstermékei közé tartoznak a napvédő funkciókkal rendelkező hőszigetelő üvegek ( u.n. multifunkciós üvegek). A korszerű hőszigetelő képességet biztosító Low-E bevonat kombinálható olyan bevonatokkal, melyek a napenergia elleni védelmet is biztosítják. Az ilyen kombinált bevonatrendszerű és képességű üvegtípusokat multifunkciós üvegnek nevezzük. Ma már minden jelentős üveggyár rendelkezik ilyen termékekkel és gyártóként is számos kategória létezik. Alapvető jellemzője ezen üvegtípusoknak, hogy magas fényáteresztés mellett alacsony napenergia áteresztéssel rendelkeznek. A két mutatószám hányadosának jelenlegi maximuma 2,0.
 
A  multifunkciós üvegek nagyon jól használhatók háromrétegű szigetelő üvegek elemeként is. A normál egylégkamrás hőszigetelő üveg naptényezője ( „g” érték, az átbocsátott és a visszavert energia összege ) 60 % körül van, a kimondottan napvédő üvegszerkezet naptényezője akár 28 %-ra is csökkenthető. Ez főleg a teljes üveg homlokzatok esetén fontos, ahol a homlokzatot az egyéb árnyékolás hiányában igen nagy hőterhelés éri, a nyári hónapokban lehetetlenné téve a bent létet, de akár egy családi ház erősen benapozott teraszán lévő teraszajtó esetén is fontos lehet.
 
 
 
 
napvédő üvegszerkezet homlokzaton
 
             
KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu