PVC  ablakgyártás

 
A PVC ablakgyártás már közel 50 éves múltra tekint vissza.
A ma gyártott műanyag alapú nyílászárók tükrözik a vegyipar fejlődését, és a korszerű a legmagasabb igényeknek is megfelelő szerkezet kialakítást. 
 
Középtömítéses PVC ablak metszete
 
A PVC ablakgyártás alapvetően három egymásra épülő gyártásra osztható.
Az első gyártóüzemben készül a PVC granulátum, a profilgyártás alapanyaga. A granulátum már a PVC-n kívül tartalmaz hő és UV stabilizátorokat, amelyek a későbbi ablakok időjárás állóságát biztosítják, valamit színező és lágyító anyagokat is.
A granulátum a következő lépésben PVC profil extrudáló üzemekbe kerül, ahol a különböző szálanyagok készülnek. A későbbi ablak minősége szempontjából meghatározó a profilgyártás, melynek döntő hatása van a késztermék tulajdonságaira. A mai korszerű alapanyag széles hőmérsékleti határok között alaktartó, mérgező adalékoktól mentes, ütésálló, UV-sugárzással szemben ellenálló. Többnyire kétcsigás extrudereken készül. Koextrudálással a nem látható részek újrahasznosított anyagból, a lágy tömítő profilokkal együtt kerülnek ki az extruderből.
Egy-egy profilcsalád széles választékot nyújt az ablakgyártók számára, különböző szárny és tok profilokat, balkon és bejárati ajtó profilokat és kiegészítőket is tartalmaz. A színes profilok készülhetnek anyagában színezett granulátumból, de gyakoribb a fóliázott, festési eljárással, vagy koextrudálással készülő profil. A jelenlegi korszerű profilok akár fa erezet utánzattal is készülhetnek, amelyek megszólalásig képesek a természetes fa esztétikai megjelenését utánozni. A profilgyártó cégek az igényeknek megfelelő, kamraszámú, vastagságú profilokat kínálnak, ezen a téren az elmúlt néhány évben jelentős fejlesztések történtek.
A harmadik gyártó a vertikumban az ablakgyártó cég, itt történik a tényleges ablak előállítás, konfekcionálás. A szálakban gyártott profilokból hegesztéssel  állítják elő az adott igény szerinti méretre, formára a tok és szárny kereteket.
 
      
PVC ablak profil sarokhegesztése fűtött teflon borítású hegesztő lappal    és     Négyfejes hegesztőgép PVC ablak gyártásban 
 
A gyártás menete:

 

  • A PVC profilok méretre vágása,
  • A zárhelyek-, kilincshely-, vízkivezető-, és szellőző rések kimarása,
  • Merevítő acél méretre szabása, becsavarozása,
  • Sarkok összehegesztése,
  • Hegesztési varrat tisztítás
  • Vasalat szerelés
  • Üvegezés
A hegesztési varrat eltávolítása
 
 
Az alkatrész megmunkálás műveleteit a legkorszerűbb gyárakban már egy nagy pontosságú gépcsoport (megmunkáló központ) végzi.Ez a technológia teszi lehetővé a rugalmas, pontos méretekre történő gyártást. A hegesztett keretek vasalását követően üvegező állványon történik a megfelelő méretű üveg beépítése, kiékelése. A beépítésre kerülő üveg (a profilcsaládtól függően) akár 54 mm vastag, speciális hőszigetelő, vagy hanggátló szerkezet is lehet. Vannak olyan rendszerek, ahol-főleg energetikai okból- a szárnyakból a merevítő acél kiváltásaként az üveget a szárnyba beragasztják.
 
A PVC profilokat fóliázással, festéssel ill. a látható felületükre már profilgyártáskor  koextrudált (többnyire acryl alapú) réteggel lehet az igényeknek megfelelően színezni. A gyártók az általuk alkalmazott szokásos színlistát megadják, nagyobb rendelések esetén van lehetőség egyedi színű festett profilok gyártására is.
A legtöbb PVC ablak rendszer rendelhető külső alumínium burkolattal, ekkor a PVC tok és szárny keretekre alumínium burkolat kerül a tökéletes időjárás állóság elérése érdekében.
Bármilyen igényesen legyártott ablakot a jó, szakszerű beépítés és a beszabályozás teszi teljessé. Ha itt hibát követünk el, az ablak nem tudja a tőle elvárt minőségi paramétereket biztosítani. Javasolt az olyan beépítő megbízása, akiért az ablakgyártó cég felelősséget vállal.
Egy javaslat: egy épületet hosszú távra építünk. Az ablak amit beépítünk ne a  mai előírásoknak, hanem  a jövő igényeinek feleljen meg! Ez csekély felár ellenében már ma lehetséges.
Gyártó vállalataink és szakértőink készséggel segítenek Önnek a helyes döntés meghozatalában.
KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu