Szaktanácsadás

Aki ablakot kíván vásárolni, legtöbbször nagy értékű beruházáson gondolkodik, amikor ajánlatos alaposan körülnézni és előzetesen tájékozódni. A nem megfelelő termék, esetleg gyenge minőségű, vagy műszaki tulajdonságú termék vásárlása később sok bosszúságot okozhat  Az MMAE Szövetség tagvállalatai az érdeklődők számára ingyenes szaktanácsadással segítenek a megfelelő döntés meghozatalában. Kétségtelen, hogy a termék ára is majd döntő szempont lehet a vásárlásban, azonban fontos, hogy a megfelelő termék kerüljön kiválasztásra.

 

A legfontosabb szempontok, amelyek et meg kell fontolni és el kell dönteni az ajánlat bekérése során:
  • Műszaki tulajdonságok. Milyen hőszigetelési, hanggátlási, vízzárási, légzárási, esetleg betörésgátlási igényeink vannak?
  • Profiltípusok. A választékból melyik típust választjuk?
  • Szerkezet kiválasztása. Ablak, erkélyajtó, toló, toló-bukó, vagy harmonika teraszajtó legyen?
  • Egyéb kiegészítők, árnyékolás, belső és külső könyöklő, szegélyléc szükségesek-e?
  • Esztétikai tulajdonságok. Az ablakok színe, kilincsek, vasalattakarók színe, üvegosztók elhelyezése?
  • Beépítést kérjünk-e, vagy saját magunk kívánjuk elvégezni?
  • Szállítási határidő, kiszállítás lehetséges-e?
 
 
 
A legjobb megoldás, az ingatlanra készült tervekkel az ablakgyártót, vagy kereskedőt felkeresni és a segítségével átbeszélni a kérdéses pontokat. Ezt követően tud pontos ajánlatot adni számunkra. Sokszor ekkor még nem szükségesek a pontos gyártási méretek, ahhoz, főleg felújítás esetén egyébként is csak a helyszíni felmérés a jó megoldás.A leggyakoribb probléma persze a műszaki tulajdonságok és a profilrendszer, a szerkezet kiválasztása. Kétségtelen, hogy a piacon jelenleg többféle kivitellel találkozhatunk, amelyek azonban műszaki tulajdonságaikban is jelentősen eltérhetnek egymástól. Egy olcsó, de közepes műszaki tulajdonságú ablak pár év múlva műszakilag elavultnak számít, például a mai előírásoknak megfelelő  Ug=1,4 W/m2K hőszigetelő üvegezésű ablak pár év múlva már nemcsak az akkori előírásoknak nem felel majd meg, de hőszigetelését is gyengének fogjuk találni.  A mai  3-4 kamrás PVC profiloktól a jövőre tekintettel már érdemesebb egy 5-6  kamrás profilt, nagy beépítési mélységgel választani.Fa ablakoknál a jelenlegi 68 mm vastag profiloktól már sok gyártónál szerepel a kínálatban a vastagabb, 78-92 mm vastag keretprofilokkal készülő ablak is, ezekbe ráadásul a 3-rétegű üvegezést is kérhető.A hanggátlás különösen a zajos homlokzatok esetén fontos, ide mindenképpen többszörös tömítési síkkal és hanggátló üvegezéssel érdemes az új ablakot rendelni.A fokozott vízzáró képesség főleg a magas épületek esetén fontos. Ilyen helyeken ha az ablak nem tudja a 600 Pa szélnyomásig bevizsgált vízzárást, akkor  évente többször lehet beázással számolni.
 
A betörésgátlás szempontjából legveszélyeztetettebb helyek a családi házak és a lépcsőházi lakás bejárati ajtók. Ilyen helyekre legalább a betörésgátlást nyújtó vasalatok alkalmazása szükséges, de a legjobb megoldás ha az üvegezést is ragasztott biztonsági üveggel kérjük. Az esztétikai tulajdonságokra sokan igényesek vagyunk, szeretnénk a belső terekbe, a külső homlokzati megjelenésbe illeszkedő termékeket vásárolni. Ezt a keretek színével, a kilincsek, takarók formai megjelenésével és színével érhetjük el. Érdemes az ablakgyártó választékából ezeket a szempontokat is egyéni ízlésünk szerint körüljárni.Az a gyakori kérdés, hogy fa, vagy PVC ablakot válasszunk , melyik a „jobb” nem lehet ilyen egyszerűen megválaszolni. Műszaki tulajdonságaiban mindkettő lehet egyformán jó, vagy egyformán gyenge is, a gyártmánytól függően. Esztétikai oldalról nézve a dolgot, biztosan vannak sokan, akik a fa természetes szépsége, megjelenése miatt azt választják, mások esetleg elégedettek a PVC ablak kínálta megjelenéssel is. Ahol különbség mutatható ki az legfeljebb a karbantartás. A jó minőségű fa ablak külső felülete az idők során az időjárás hatására öregedik, az esetleg fellépő festék repedéseket, leválásokat időben kezelni kell. A  gyártók 10 év garanciát nyújtanak a gyári felületkezelésre, azonban a homlokzat kitettségétől függően a külső felületet kezelni, karbantartani szükséges. A fa ablakgyártók rendelkeznek ilyen utólagos kezelő anyagokkal, amelyek tőlük beszerezhetők. A fontos, hogy mindkettőből a fából és a PVC-ből is a hasonló kivitelt hasonlítsuk össze árban is. Szinte biztos, hogy akár az olcsó fa akár az olcsó PVC ablak tartogat kellemetlen meglepetéseket a későbbiekben, de kaphatunk jó minőségű fa és PVC ablakot is, amelyekkel elégedettek leszünk.
 
Az ablakgyártó szakma és a szerkezetek az elmúlt 20-25 évben hatalmasat fejlődött, jelenleg a magyar ablakgyártók, így a MMAE szövetség tagjai világszínvonalú termékekkel rendelkeznek. A szaktanácsadás során támogatásra számíthatunk a gyártók és szakkereskedők részéről, hogy a számunkra megfelelő terméket kapjuk megrendelés során.
         
 
 
 
KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu