Szervízelés

 
A beépített ajtók és ablakok hosszú időn keresztül hibátlanul működnek, ha azokon a szükséges karbantartásokat elvégezzük. A beépítést követően a beépítést végző szakemberek ellenőrzik a működést, elvégzik a szükséges beállításokat, hogy a szerkezetek hibátlanul működjenek. Ezt követően a használó feladata a karbantartási munkák elvégzése. A karbantartás alatt  nem kell nagy dolgokra gondolnunk, azonban ezek teljes elhanyagolása az évek múlásával már a szerkezet tönkremenetelét okozhatja. Általánosságban elmondható, hogy a gyártók által átadott „Használati, kezelési, karbantartási útmutató” ajánlásai alapján kell a karbantartást elvégezni.
 
 
                   
Fa ablakok esetén évente át kell nézni a felületkezelést, az esetleges sérüléseket, festék repedéseket javítani kell. Meg kell vizsgálni a tömítőprofil állapotát, ha az kicsúszott volna, vagy elöregedett, azt javítani, cserélni kell. Fontos az üveg és a szárny közötti tömítés állapota, ha az elvált a fa keretről, vagy az üvegről, azt sürgősen ki kell vágni és újra tömíteni, tartósan rugalmas tömítőanyaggal. Több fa ablakgyártó 10 éves garanciát nyújt a felületkezelésre, ez csak az előírt karbantartások elvégzése esetén érvényesíthető. A szükséges anyagok beszerezhetők a szakkereskedésekben, segítséget a gyártók minden bizonnyal nyújtanak.
PVC ablakok esetén a felület rendszeres tisztítása szükséges, a javasolt tisztítószerekkel, a tömítések átnézése és szükség szerinti javítása itt is ajánlatos.Mindkét szerkezetnél szükséges a vasalatok ellenőrzése, azok mozgó, súrlódó alkatrészeinek évente egyszer elvégzett kenése, a csavarozások ellenőrzése, a meglazult rögzítések meghúzása. A vasalatok utánállítása, esetleges működési hibák korrigálása kis szakmai hozzáértéssel elvégezhető, de ehhez igénybe vehetünk szakcéget is.
A szárnyak leszerelése a tokról, üvegcsere, egyéb nem szokásos karbantartási munkáknak már csak szakemberrel történő elvégeztetése javasolt.
 
 
 
 
A jótállási és szavatossági időn túl is még hosszú éveken át megőrizhetjük az ablakok és ajtók jó állapotát, ehhez a fenti karbantartások elvégzése elegendő. Ha mégis ezeken túlmutató meghibásodás lépne fel, azt szakcégekkel javíttathatjuk.Még a több évtizede beépített ablakok és ajtók is szervízelhetők, azokhoz a mai napi beszerezhetők tartalék alkatrészek.

A jellemző meghibásodások és azok megoldási módja :
 
  • PROBLÉMA: Hőszigetelő üveg párásodása a két üvegtábla között  MEGOLDÁS: Az üveget cseréltetni kell, nem javítható
  • PROBLÉMA: Tömítőprofil elöregedett, kiszakadt  MEGOLDÁS: Új tömítőprofilt kell behelyezni
  • PROBLÉMA: Vasalatalkatrész törött, vagy nem működik  MEGOLDÁS: Alkatrész, vagy komplett vasalatcsere
  • PROBLÉMA: Fa ablak felületkezelése tönkremnent MEGOLDÁS: Felületkezelést felújítani, vagy átfesteni
  • PROBLÉMA: A szárnyak nehezen, vagy egyáltalán nem működtethetők  MEGOLDÁS: Beállítási munka, de lehet alkatrészcsere is
 
A fenti munkákhoz vannak szakcégek akik azt megbízhatóan elvégzik, ha ilyenek nem találhatók a környéken, javasoljuk, hogy forduljon ablakkereskedőjéhez, vagy az ablak gyártóhoz, valószínűleg még a szavatossági időn túl is segíteni fog javítással, vagy tanáccsal.
 
Számtalan esetben tapasztaltuk, hogy akár a 80’-as években készült ablakok is feljavíthatók, újra működőképessé tehetők.
Ezek a régi ablakok már műszakilag is elavultak, pl. az ezekben lévő hőszigetelő üveg még csak 3,0 W/m2 K hőátbocsátási tényezőjű, amitől manapság már sokkal jobban vannak. Ebben az esetben érdemes a régi ablakban egy üvegcserét végeztetni, ezzel a mai műszaki színvonalra lehet hozni a régi szerkezetet is. Sajnos, vannak esetek, amikor nem érdemes felújítással próbálkozni, ha a régi ablak olyan mértékben sérült, vagy műszakilag nem várható javulás, érdemesebb az ablak cseréjében gondolkozni.               
 
KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu