.
 
Kamattámogatás új lakás vásárlásához, építéséhez 2013-ban
 
Kamattámogatott hiteleket újra lehet igényelni új lakás vásárlásához, építéséhez. Abban az esetben igényelhető, ha a hitel meghaladja a 10 millió forintot. A hitelügylet folyamán a bekerülési költség 70%-ával el kell számolni, amennyiben új építőanyagot használnak fel. Ha bontott anyag is felhasználásra kerül, ez lecsökkenhet akár 20%-ra is. Ebben az esetben a szabályok értelmében új lakás építésének, vásárlásának az a lakás minősül, melynek használatbavételi engedélye 2010. január 1-e után lett kibocsátva.2013-tól kezdődően használt lakás vásárlására és felújítására is igényelhető kölcsön, de az összeghatárok itt jóval alacsonyabbak. A hitel igényelhető olyan devizahitelesek számára is, akiknek felmondott vagy hátralékos hitellel terhelt az ingatlanuk. Ha az adós kisebb ingatlanba költözik, szintén igénybe veheti a támogatást.A kamattámogatás mértéke szigorú szabályok alá esik. Ennek megfelelően az állam a támogatást csak abban az esetben adja, ha a bank a rendeletben előírt kamatnál nem magasabban határozza meg a hitelkamatot. A számítások bonyolultak, így minden esetben érdemes ellenőrzés céljából szakember segítségét igénybe venni.
 
Lakáshitel fedezet nélkül?
 
2013-ban egységesen szabályozták, hogy jelzálogot jegyezzenek be a bankok a megvásárolandó ingatlanra. Így nem lehetséges olyan hitelt találni, melynél nem kérnek fedezetet. Szakember segítségével fel kell térképezni azokat a lehetőségeket, támogatásokat, melyekkel a lehető legjobb feltételekkel tud igénybe venni valamilyen ingatlan finanszírozást.
Lehetőség van arra, hogy önerő nélkül vegyen fel hitelt. Ehhez a megvásárolandó lakás mellé egy pótingatlant bevonni a hitelügyletbe. Így a jelzálog két ingatlanra kerül bejegyzésre, viszont nincs szükség önerőre. A pótfedezet a teljes futamidő alatt bármikor eladható, valamint előtörlesztéssel kiváltható.
 
Lakásépítési támogatás (régi szociálpolitikai támogatás, szocpol)
 
A régi szociálpolitikai támogatás 2012-ben újjáéledt lakásépítési támogatás néven.
Kisebb-, és nagycsaládosok is élhetnek a támogatás igénylésével lehetőségével, melyet új lakás építésére, vagy vásárlására fordíthatnak. 1 gyermekes házaspárok kérhetik 40 éves kor alatt. Azok a házaspárok is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiknek még nincs gyermekük, de előre vállalnak minimum két gyermeket. Vagy a férj, vagy a feleség rendelkezzen legkevesebb fél éves bejelentett munkaviszonnyal. A támogatás összege 2 gyermek esetében minimum 800 ezer Ft, 4-5 gyermek esetében pedig 2 millió Ft is lehet a határ. A NAV-al kell igazolniuk, hogy nincs köztartozásuk. Nem lehet saját lakástulajdonuk. Az új lakás minimum "B" energia besorolású legyen. Végül pedig számlabemutatási kötelezettségnek kell eleget tenniük. A bankok az elnyerhető összeget utólag folyósítják az igénylőknek!
 • A megújult szocpol vissza nem térítendő támogatást ad a családoknak az Otthonteremtési Program keretén belül.
 • A támogatást megelőlegezik a tervezett gyermekek születésére oly módon, hogy a fiatal házasok előre vállalják két gyermek születését 4-4 éven belül. Az első babának négy éven belül kell megszületnie, a második jöhet korábban is!
 • A fiatal házasok kategória határát a korábbi 35 évről felemelték 40 évre.
 • A lakástámogatás igénybevételének fontos feltétele, hogy a 2010. január 1-je után épített ingatlanokról legye építési engedély, új lakás vásárlása esetén pedig használatbavételi engedély.
Lényeges a négyzetméterár is, mivel a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladhatja meg a 300 ezer Ft-ot. Alacsony energiafogyasztású lakás esetén pedig a 350 ezer Ft-ot.
 
Hogyan változik a lakásépítési, és vásárlási támogatás mértéke?
"B" energia kategóriájú lakások
 
"B" energia kategóriájú lakások esetén a támogatás mértéke a gyermekek számától függően alakul.
 • 2 gyermek esetén 800 ezer Ft-tól 1,5 millió Ft-ig terjedhet
 • 3 gyermek esetén 1,2 millió Ft és 2 millió Ft közötti összeg kapható
 • 4 vagy több gyermek esetén 1,6 millió Ft és 2,5 millió Ft között változik az igényelhető lakástámogatás mértéke
"A", "A+" energia kategóriájú lakások és passzívházak esetén

Amennyiben az ingatlan energia kategóriája "A" vagy "A+" besorolású, illletve passzívházról van szó a támogatás mértéke az előző lista alapján alakul, de energia besorolástól függően más és más szorzóval kell számolni.

 • "A" energia kategóriájú lakások esetén 1,1-szeres szorzó
 • "A+" energia kategóriájú lakások esetén 1,2-szeres szorzó
 • passzívházak esetén 1,3-szeres szorzó
A szocpol igénybevételekor gyermeknek minősülnek
 • a 0-16 év közötti kiskorúak
 • a 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanulók
 • a meglévő nevelt, örökbefogadott gyermekek
 • a cikk elején említett 4-4 év alatt előre betervezett két leendő gyermek
Gyorsított eljárásban elbírált lakáshitelek
 
Ma már léteznek gyorsított eljárásban elbírált hitelek, így az eddig megszokott több hetes várakozás jelentős mértékben lerövidülhet. Mielőtt azonban beadná a hitelkérelmét, vizsgálja meg a piaci kamatozású lakáshitel feltételeit:
 • 18-70 év közötti életkor
 • legalább 3 hónapos munkaviszony
 • önállóan terhelhető fedezeti ingatlan
 • minimálbér vagy azt meghaladó igazolt jövedelem
 • magyarországi állandó lakcím vagy letelepedési engedély
 • saját névre szóló vezetékes vagy előfizetéses, vagy kártyás feltöltős mobiltelefon
 • legalább 2 havi bankszámla kivonat tetszőleges hazai pénzintézettől
A hitel mértéke a fedezetként bevont ingatlan értékének maximum 75%-a lehet. Pótfedezet bevonásával a hitel mértéke növelhető.
Jelenleg csak forint (HUF) alapon igényelhető. Deviza alapú hitelek célja csakis adósságrendezés, hitelkiváltás lehet.
KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu