Teraszajtók
 
 Ebben a fejezetben a nagyméretű teraszajtókat mutatjuk be. A teraszokra, balkonokra kerülő egyszerű nyíló, vagy bukó-nyíló teraszajtók szerkezetileg és működésükben az ablakokhoz hasonlítanak, így azokkal az ablak fejezetben foglalkozunk.
                   
A nagyméretű teraszajtók jellemzően az igen nagy méretű falnyílásokba kerülnek beépítésre, szélességben, mozgó szárny súlyban és működésben eltérnek a hagyományos nyíló szerkezetektől. Akkor választunk ilyen szerkezeteket, ha pl. nappali és a terasz, a télikert és a terasz közötti, vagy egy étterem, szálloda, uszoda üvegfalát kívánjuk megnyitni, nagy nyílásmérettel rendelkező, igen nagy üvegfelületeket szeretnénk működtetni. Egyértelműen külső homlokzati szerkezetek, nem azonosak a beltéri toló szerkezetekkel, a beépítési hely miatt kiváló légzárással, vízzárással és hanggátlással rendelkeznek.
 
Jelenleg a gyártók háromféle szerkezetet kínálnak a fenti igényekre:
 
  • Bukó-toló teraszajtók
A mozgó szárny először szellőző állásba kibuktatható, majd eltolható a fix üvegezés elé
 
 
 
Bukó-toló taraszajtó
 
  • Emelő-toló teraszajtók
A mozgó szárny megemelve eltolható párhuzamosan a fix rész elé, vagy más típusnál csak a tömítőprofil mozgatása szükséges, a nehéz szárnyak emelése elmarad
 
 
Emelő-toló teraszajtó nappali és terasz között
 
 
  • Harmonika teraszajtók
Változatos szárny elrendezés és szárny szám mellett valamennyi szárny harmonikaszerűen kinyitható
 
 
 
Harmonika teraszajtó 3-szárnyú kivitelben
 
A különböző tulajdonságok és működtetés miatt ezeket a gyártók különböző helyekre ajánlják. A leggyakoribb választási szempont szerint értékelve az egyes szerkezetek el tudjuk dönteni, hova, melyik szerkezetet érdemes választani.
  • Szabad nyílás méret nyitott állapotban
A bukó-toló és az emelő toló szerkezetek mindig egy mozgó és egy fix részből állnak amely elé tolható a toló szárny. Egyedül a harmonika teraszajtóknál lehet az összes szárnyat harmonikaszerűen kinyitni és ezzel szinte a teljes nyílásméretet szabaddá tenni.
  • Küszöbmagasság
A bukó-toló és a harmonika szerkezet gyártható magas és alacsony küszöbbel is, így ahol fontos az alacsony teherbíró küszöb, úgy oda azt a változatot kell rendelni. Az emelő-toló teraszajtó mindig alacsony, teherbíró küszöbbel készül. Ez a szempont fontos lehet magánlakásokban is, de szinte kötelező az alacsony küszöb a középületeknél, uszodáknál, éttermek teraszánál stb.
  • Működés
Az egyszerű, komfortos működés szinte minden körülmények között fontos. Ebből a szempontból verhetetlen az emelő-toló, amely működése egyszerű, szinte nem lehet hibásan működtetni. A harmonika szerkezetnél meg kell szokni a szárnyak nyitásának sorrendjét, csak ebben az esetben működtethető hibátlanul. A legbonyolultabb a toló-bukó szerkezet működtetése, ahol a kilincs állásával lehet a bukó-toló-zárt állások között váltani. Megszokás kérdése és egy magánháznál biztosan nem is okoz gondot, egy középületnél mégis megfontolandó az alkalmazása.
  • Méretek, szárnysúlyok
Szívesen gyártatnánk hatalmas üvegméretekkel teraszajtót, azonban ennek a szerkezet teherbírása szab határt. A bukó-toló szárnyak max. mérete jelenleg 200 cm mozgó szárny szélességet tesz lehetővé, a harmonika teraszajtó szárnyai egyenként ugyan csak 90 cm szélesek lehetnek, de akár 8 szárnyú kivitel is gyártható. Legnagyobb egybefüggő szárnymérettel az emelő-toló teraszajtó gyártható, 330 cm mozgó szárny szélesség és 400 kg mozgó szárny tömeg teszi igazán nehézsúlyú játékossá ezt a szerkezetet.
  • Szellőztetés
Kényelmesen és biztonságosan lehet szellőztetni bukott állapotban a harmonika teraszajtó bukó-nyíló szárnyán és a bukó-toló szerkezet bukott állapotában. Emelő-toló ajtón csak speciális vasalatelem beépítésével tudunk biztonságosan szellőztetni.
 
                    Egyértelműen fontos a beépítési hely és igény alapján a fenti tulajdonságokat figyelembe véve választani a három szerkezet közül.
 
 

    

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu