Vasalat, szerelvény gyártás
 
A jelenleg gyártott ablakokban a jó légzárás, hanggátlás, vízzárás, hőszigetelés elérése érdekében több ponton záródó a szárnyban körben elhelyezett vasalatokat alkalmaznak. A zárási pontok távolsága általában nem haladja meg a 700 mm-t, ez a fenti tulajdonságokon kívül megfelelő betörésgátlást is nyújt. A MAEE tagvállatai minőségi, europai gyárakban készülő vasalatokat használnak, amelyek a gyártásközi ellenőrzésen túl akkreditált vizsgálóintézetekben bevizsgált termékek. Az alkalmazott vasalatok esetleges pótlása, akár évek múlva is megoldott, így a korábban gyártott ablakok is szervizelhetők.
 
Az alkalmazott vasalatok alapanyaga acél, horganyöntvény és többféle magas minőségű műanyag. A vasalat gyártás egy modern korszerű ipari technológia, általános lépései a következők:
 
  • acél alapanyag préselése
  • horgany és műanyag alkatrészek gyártása
  • fém alkatrészek felületkezelése galván eljárással
  • összeszerelés
  • csomagolás, raktározás
  vasalatgyártás
 
 
A korrózióállóságot 3-rétegű felületkezelés biztosítja, amellyel az acél és horganyöntvény alkatrészek a használat során szokásos hatásoknak ellenállnak. A korrózió ellenállóságot rendszeres vizsgálatokkal ellenőrzik, ezt sópermet vizsgálatnak hívják, ahol több száz órán keresztül meleg sós permetnek teszik ki az alkatrészt és mérik az esetleges korróziót. Normál igénybevétel mellett ezek a felületkezelések biztosítanak 10 év működési garanciát az ablakoknak. Erősen igénybevett helyekre (thermálfürdők, tejüzemek, vegyi és élelmiszeripari üzemek)  van lehetőség fokozott korrózió állóságú vasalatok beépítésére, az ottani igénybevétel ugyanis csak  még jobb korrózió állósággal elégíthető ki.
                        
                       
Normál felhasználás mellett célszerű a beépítést követően gondoskodni a belső tér kiszellőztetéséről, az építési fázisban gyakran előfordul, hogy igen magas páratartalom lép fel, ez károsíthatja az ablak szerkezetet is. Ugyancsak előfordulhat páralecspódás az ablakra ragasztott védőfólia alatt is, amely hosszú időn keresztül hatva károsíthatja az ablakot, az ilyen védőfóliát minél rövidebb ideig szabad csak alkalmazni, mielőbb el kell távolítani.

 

 
KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu