Az ablakok és kültéri ajtók jó vízzáró képessége különösen a az előtetővel, vagy kiugró eresszel nem védett ablakok és ajtók esetén fontos. A magas épületek szeles, kitett homlokzatain korábban gyakori volt a beázás, az erős szélnyomás a csapadékvizet besodorta a szerkezeten belülre, az ablak beázott.A vízzáró képességet az ablakgyártók Pa-ban (Pascal ) adják meg. Például ha az ablak 600 Pa vízzáró képességű, az a bevizsgálások szerint 600 Pa szélnyomásig ( kb 112 km/h szélsebesség) nem ázik be. Ilyen szélsebesség bár nem gyakori, de különösen a magas épületek esetén, vagy különösen szeles környéken (tópart, nem védett homlokzat) évente többször előfordul. Ilyen esetekben érdemes előre gondolva az ablakok és ajtók vizsgálati eredményeit alaposan megnézni, a gyártók ezt az értéket is tanúsítják. A jelenleg magyarországon gyártott ablakok ilyen eredményeket garantálnak, erről azonban a vásárláskor meggyőződhetünk.

Ablak légzárási és vízzárási vizsgálata vizsgálóberendezésben

A gyenge, ismeretlen forrásból származó, esetleg csak 150-200 Pa vízzáró képességű ablakok esetén gyakran kell beázással számolni, ez ugyanis csak 50-60 km /h szélsebességet jelent, ami gyakran előfordul.

A fa ablakok esetén a vízzáró képességet jórészt az alkalmazott vízvető kamramérete határozza meg, a régi 10-15 mm kamraméret nem biztosít magas vízzáró képességet, a ma alkalmazott korszerű vízvetők 18-21 mm kamraméretű vízvetővel készülnek.

fa ablak széles kamraméretű vízvetővel

A PVC ablakok esetén a csapadékvíz részben a tok belső kamrájában gyűlik össze, onnan előre kimart kivezető nyílásokon távozik. Ezeket a vízkivezető nyílásokat nem szabad kívül eltakarni, gondoskodni kell arról, hogy a csapadékvíz akadálytalanul kifolyhasson. 

 

PVC ablakközéptömítéssel

A beázások gyakran a szakszerűtlen beépítések miatt következnek be, a fal csatlakozási hézagokat, a külső párkány csatlakozást szakszerűen kell elkészíteni, ott nem juthat csapadékvíz a falazatba. Célszerű a beépítést szakemberre bízni, aki az ablakok tartós jó működését is garantálja.

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐINKET KAPCSOLAT
Prohászka Rajmund I-Wood Kft +3670 3689138 prohaszka@iwood.hu
Kocsis Lajos Gealan Fenstersysteme  +3630 288 8124 Lajos.Kocsis@gealan.hu
Vigh Károly Hofstädter Kft +3620 2633469 vigh.karoly@hofstadter.hu
Gosztola Szabolcs Roto-Elzett Kft. +3620 9223663 szabolcs.gosztola@roto-frank.com
Szántai Sárközi Ambrus e.v. +3630 4384272 redonykeszito@t-online.hu
Brenyó József e.v. +3630 9510555 brenyojozsef@t-online.hu